Влезли сте в нашия нов блог, а това е моята първа публикация в него.

Нека ви се представя. Казвам се Вера Петрова – счетоводител по образование и призвание. Магистър по счетоводство от Стопанска академия „Д.А.Ценов“, гр. Свищов. Докторант по счетоводство – пак в същата Алма Матер. Професионален опит от над 10 години. Омъжена, с 1 дете. Това, обаче, са само сухите данни и факти за мен.

Нека сега ви се представя искренно. Аз съм Вера и съм влюбена в счетоводството. Омагьосана съм от великата хармония на числата за бизнеса, разкрита ни от диплографията. Изпълнена съм с респект към огромната научна работа, извършвана от ангажираните със счетоводство по целия свят. Истината е, че счетоводството е една необятна и стара икономическа наука, която предизвиква всеки изкушен нея. От друга страна то е далечно и неразбираемо за повечето хора извън нашата гилдия. Не получава заслужената оценка. Нещо повече, често е силно подценявано.

Заради всичко това отдавна имам желание да пиша за любимата професия, но все не намирах сили да се осмеля да започна да споделям мислите и идеите си. А такива имам много. Вълнувам се от целия спектър на счетоводството – като се започне от чисто теоретичните въпроси, мине се през счетоводните стандарти и данъчно-осигурителното законодателство, и се достигне до практическото прилагане на науката в дейността на всеки един от нас – счетоводителите. Нямам търпение да споделя мнението си по строго професионални теми (например, сегашния проект за Концептуална рамка). Същевременно ми се иска да направя опит да разтворя вратите към нашето изкуство и за общата публика.

Не си представям този блог като обикновен списък с отговори на въпроси и казуси от практиката. Нещо повече, опасявам се, че може да стане дори леко хаотичен, неподреден. Нямам нито желание, нито цел блогът да бъде някаква логически подредена структура от теми. Смятам да пиша за това, което ме интересува в дадения момент и силно се надявам то да ви бъде интересно. Планирам да има както публикации, насочени към аудиторията на професионалните счетоводители, така и такива, предназначени за нашите клиенти. Не претендирам нито за висока научна стойност или академичност, нито за пълнота и изчерпателност. Мечтата ми е просто да изливам мислите си тук.

С удоволствие ще пиша и по въпроси, които са поставени от читатели на този блог. Така че, ако ви харесват моите публикации и някаква тема ви вълнува – споделете я с мен. Непременно ще ви отговоря!

Всяко начало е трудно. За мен това е едно съвсем ново начинание на професионалното поприще. За това смирено моля читателите да ме извинят, ако стилът ми не е изчистен, или съм допуснала някоя неточност. Вярвам, че с течение на времето тези малки камъчета ще изпаднат от обувките ми и текстовете ми ще стават все по-интересни и надявам се – полезни.

Благодаря, че сте с мен!

Вера Петрова
ФРС България